Hoe beveilig ik mijn bedrijf tegen ransomware?
Cybercrime waaronder ransomware is tegenwoordig helaas niet meer weg te denken, er gaat geen week voorbij zonder een nieuwsbericht over dit onderwerp. Steeds meer ondernemers krijgen ermee te maken. Je wil natuurlijk niet dat dit ook jouw bedrijf overkomt. In dit artikel geven we je tips om jouw bedrijf te beveiligen tegen ransomware. Wat is […]
Cybercrime waaronder ransomware is tegenwoordig helaas niet meer weg te denken, er gaat geen week voorbij zonder een nieuwsbericht over dit onderwerp. Steeds meer ondernemers krijgen ermee te maken. Je wil natuurlijk niet dat dit ook jouw bedrijf overkomt. In dit artikel geven we je tips om jouw bedrijf te beveiligen tegen ransomware.
Wat is ransomware?
Ransomware, ook wel gijzelsoftware genoemd, is schadelijke, kwaadaardige software die computers en bestanden gijzelt. Een ransomware-aanval kan bijvoorbeeld via links, advertenties of gerichte server aanvallen plaatsvinden. Cybercriminelen versleutelen dan jouw bestanden, computer of zelfs een heel netwerk met als doel dat je losgeld betaalt. Hoe zorg je ervoor dat jij hier als bedrijf tegen beschermd bent?
Houd je systemen up-to-date
Het is heel belangrijk dat je ervoor zorgt dat je de laatste versies van je besturingssysteem, firewall en anti-virussoftware hebt. Het is wellicht een open deur, maar je zult ervan versteld staan hoe vaak dit niet het geval is. Een systeembeheerder kan zorgen voor een goed geïnstalleerde firewall die de meeste cyberaanvallen tegenhoudt. Anti-virussoftware kan er daarnaast voor zorgen dat ransomware herkend wordt en een aanval op tijd verijdeld kan worden.
Een software update is een bescherming tegen bekende beveiligingsproblemen. Door ervoor te zorgen dat je altijd de laatste updates uitvoert, voorkom je dat cybercriminelen met automatische tools bij jou terecht kunnen komen op basis van beveiligingslekken.
Maak ten slotte dagelijks een automatische back-up en test regelmatig of deze goed functioneert. Op die manier sla je je bestanden buiten je netwerk op en raak je deze niet zomaar kwijt bij een cyberaanval.
Goed beheer van gebruikersrechten
Let er goed op wie binnen de organisatie over administrator rechten beschikt. Het gebeurt vaak dat een aantal medewerkers over meer rechten beschikt dan zij nodig hebben. Dit maakt de kans op ransomware groter, omdat deze accounts over bepaalde bevoegdheden beschikken. Wanneer een medewerker ransomware op een apparaat krijgt, kan dit weinig schade aanrichten wanneer zij lage toegangsrechten hebben.
Werken in de cloud
Door zoveel mogelijk in de cloud te werken zorg je ervoor dat documentatie niet afgepakt kan worden door ransomware. Ransomware richt zich namelijk op je apparaat. Het is altijd raadzaam om een back-up in de cloud op te slaan, zodat documenten vanaf diverse apparaten bereikbaar zijn.
Creëer bewustzijn
Het is heel belangrijk dat alle medewerkers binnen een organisatie op de hoogte zijn van de gevaren van cybercrime. Op die manier weten zij waar ze op moeten letten bij een mogelijkheid van ransomware en kan dit voorkomen worden. Bespreek dus samen de risico’s en stel regels op.
Een goed wachtwoordbeleid
Ook het wachtwoordbeleid is een cruciaal punt dat in een organisatie goed afgestemd moet worden. Spreek af wat de regels zijn rondom de criteria, het vernieuwen en bewaren van wachtwoorden. Denk bijvoorbeeld aan het gebruik van een wachtwoordkluis, waar alle wachtwoorden versleuteld op staan. Ook het toepassen van tweestapsverificatie is aan te raden. Vergeet ook niet om toegangsrechten van personeel dat uit dienst gaat direct te vergrendelen.
Noodplan
Wees erop voorbereid dat ook jouw organisatie ondanks voorzorgmaatregelen slachtoffer kan worden van cybercrime zoals ransomware. Ga na hoe je ervoor kunt zorgen dat je gegevens terugkrijgt en klanten weer kunt bedienen.
Wil je meer weten over veilig werken in de cloud? Download dan hier onze whitepaper met alle informatie en tips!