Héél kort samengevat is Azure Microsoft’s verzameling van cloud diensten voor het bouwen, implementeren en beheren van toepassingen. Het is een steeds belangrijker onderdeel van Microsoft’s verdienmodel en concurreert met vergelijkbare diensten van Google en Amazon.
Maar Microsoft 365 is toch Microsoft’s cloud dienst?
Microsoft 365 is zeker voor een groot deel een cloud dienst, maar Microsoft Azure gaat verder waar Microsoft 365 ophoudt. Waar Microsoft 365 grotendeels bestaat uit kant-en-klare toepassingen als Teams, Sharepoint en Office, biedt Azure een platform om zowat alle denkbare IT omgevingen en toepassingen in de cloud te bouwen.
Dat kan zijn een virtuele server voor je bedrijfstoepassing, een gevirtualiseerde toepassing, een database, opslag van gegevens, een webserver of een hele e-commerce omgeving.
Daarnaast biedt Microsoft zelf ook al heel veel kant-en-klare diensten aan die ze op het Microsoft Azure platform gebouwd hebben, bijvoorbeeld een back-up service voor servers, apparaatbeheer met Intune of Azure Active Directory identiteitsbeheer.
Oké, hoe ziet dat er dan uit?
Microsoft Azure diensten kunnen snel worden aangemaakt en beheerd via het Azure beheercentrum:
Nadat een dienst is aangevraagd, ingesteld en gestart kan deze direct in gebruik worden genomen. Maandelijks ontvang je een factuur voor de gebruikte diensten.
Hier vindt je een overzicht van honderden diensten die beschikbaar zijn in Azure.
Wat zijn de voordelen van Azure?
Uiteraard geniet je van de algemene voordelen van cloud diensten zoals: snel te activeren, gemakkelijk op- en afschalen van capaciteit, betalen naar gebruik, geen hoge aanschafkosten en geen zorgen om hardware.
Daarnaast biedt Azure een zeer goede aanvulling op, en integratie met Microsoft 365 en het Microsoft ecosysteem. Zo kun je je Microsoft 365 gebruikers beheren via Azure en je Windows 10 PC’s aanmelden direct op Azure Active Directory zonder dat je een server op kantoor nodig hebt.
Zitten er ook nadelen aan Azure?
Niet elke server of toepassing zal geschikt zijn om naar de cloud te brengen. Toepassingen die intensief contact hebben met bijvoorbeeld machines of apparatuur op de werkvloer zullen dat via een internetverbinding doen. Je wordt op dat moment erg afhankelijk van een snelle en betrouwbare internetverbinding, wellicht is een lokale server dan een betere keuze.
Ook zul je goed moeten kijken naar de te verwachten kosten voor de Microsoft Azure diensten. Azure diensten worden naar gebruik gefactureerd en het is dan ook belangrijk om een goede inschatting te maken van de vereiste capaciteit (bv. rekenkracht, opslagruimte en transacties bij een virtuele server) om verassingen te voorkomen. Houd er daarbij rekening mee dat er voor de meeste diensten nog steeds inrichting en beheer nodig is. Voor bijvoorbeeld een virtuele server vallen de kosten en zorgen van de hardware weg, maar zijn software updates, back-ups en monitoring nog steeds nodig.
Is Azure iets voor mijn bedrijf?
Azure is geen magisch middel voor alle IT uitdagingen, maar we zien wel dat Azure steeds meer in beeld komt bij het MKB als een waardevolle aanvulling op, of zelfs vervanging van, de bestaande traditionele IT infrastructuur. Het idee om grotendeels vanuit de cloud te werken zonder zorgen om technische infrastructuur, en snel in te kunnen spelen op veranderende vraag, spreekt veel organisaties aan.
Uiteraard helpen we je graag om te kijken of Azure ook iets voor jouw bedrijf kan betekenen. Neem hiervoor contact met ons op!